Kampen Om Lützerath

Den lille by Lützerath i Tyskland var i lang tid besat af klimaaktivister, der ville forhindre minegiganten RWE i at udvide deres mine og grave brunkul frem der hvor byen lå. Den 14. januar 2023 kulminerede akitivsternes besættelse og politiets forsøg på at rydde byen for mennesker under en enorm demonstration foran den ellers aflukkede by. Poiliti var mødt talstærkt op, og det samme var alt fra bedsteforældre og børnefamilier til hårdkogte aktivister for at vise deres utilfredshed med udgravningen af kullet under Lützerath. Ifølge politiet var der over 15.000 mennesker til stede til demonstrationen.

Mens demonstrationen stod på udenfor byen, forskansede de tilbageværende aktivister inde i Lützerath sig oppe i træerne i seler og i hytter, i de tilbageværende huse og enkelte under jorden. Da de sidste blev fjernet dagen efter, var byen næsten væk.

En aktivist prøver at sløre sit fingeraftryk i tilfalde af anholdelse

Demonstrationens rute går fra en nærliggende landsby og forbi den åbne mine der ligger klods op ad Lützerath.

Demonstrationen blev stoppet af massiv polititilstedeværelse, inden den kunne komme tæt på Lützerath, hvor politiet arbejdede med at fjerne de aktivister, der fortsat var i byen.

En aktivist ramt af poitiets peberspray.

Aktivisterne i Lützerath hænger i seler i træerne den sidste nat igennem.

Aktivister har boet i Lützerath igennem to år. Der var hytter både på jorden og i mange af træerne, inden rømningen begyndte.

Aktivisterne har opholdt sig i træerne i mange timer. Politiets klatrehold kan fjerne dem med hjælp fra lifte, men kom om dagen, hvor det er lyst.

Scroll to Top